Wat is Yin Yoga


Yin Yoga is een heel zachte vorm van yoga. In tegenstelling tot andere yogavormen ligt de nadruk niet op de beweging maar op stilte in de houding.

De oefeningen zijn niet bedoeld om de spieren te stretchen of te versterken maar yin yoga werkt in op fascia ofwel het bindweefsel, de pezen, aanhechtingen en gewrichten. Alle oefeningen kunnen op ieder gewenst niveau, afhankelijk van wat jouw lichaam aan kan, worden uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

Door ons lichaam stroom energie ( Chi). Door blokkades kan deze energie niet goed doorstromen, wat een disbalans kan veroorzaken. Hierdoor kunnen vele klachten ontstaan.

Doordat je bij yin yoga gedurende een aantal minuten in een houding blijft, komt er meer ruimte in het bindweefsel waardoor de energie weer gaat doorstromen.

Energiebanen.

In de Chinese geneeskunde worden de energiebanen in ons lichaam meridianen genoemd. Deze lopen door het hele lichaam en vormen verbindingen, een soort netwerk, tussen diverse gebieden. Alle belangrijke organen hebben een meridiaan.

Door regelmatige oefening worden blokkades in de meridianen opgeheven waardoor organen beter kunnen gaan functioneren. Het effect van yin yoga kan daarom worden vergeleken met het effect van acupunctuur.

Goed voor ons lichaam.

In yin yoga worden onze gewrichten steeds weer gerekt en losgemaakt. Door zachte belasting wordt het weefsel opnieuw aangemaakt wat degeneratie tegen kan gaan. Ook vastzittende gewrichten kunnen weer losser komen. Omdat bindweefsel steeds wordt bewerkt kan hyaluronan ( beter bekend als hyaluronzuur) worden aangemaakt. Dit is verantwoordelijk voor de vochtopslag en daarmee voor de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan het minder snel inkrimpen (door minder vochtverlies) van de wervelkolom.

Regelmatige beoefening van yin yoga kan ook een positieve uitwerking hebben op het immuunsysteem. Door intensieve rekkingen kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd naar de lymfekanalen.

Goed voor de geest.

Door de rustige uitoefening van de houdingen zal de ademhaling rustiger worden. Hierdoor ontstaat meer rust in het lichaam en ook in de geest. Lichaam, adem en geest vormen 1 geheel en zullen door het uitvoeren van de oefeningen in een meditatieve toestand komen.

Kortom, yin yoga kan voor iedereen heel goed werken. Jong en oud, lenig of niet lenig, sportief of niet sportief. Juist in ons jachtige bestaan van tegenwoordig is de beoefening van yoga en met name yin yoga, al dan niet in combinatie met meditatie een goede manier om het lichaam en de geest weer meer in balans te brengen.

#YinYoga #Yogales #Balans #Energie #Meditatie #Fascia

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square

FeelGood Yoga en Massage

Margot van Ramesdonk

Hoofddorp

info@feelgood-yoga-massage.com

  • Facebook Social Icon

c 2019 FeelGood Yoga en Massage

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon