Deze cursus kun je nu ook Online volgen. Op jouw eigen tempo, in jouw eigen omgeving. Info en aanmelden op

www.feelgoodyogaonline.com

 

 

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt, dan de andere dag.

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en een combinatie van beweging en rust.

Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:

 • chronische vermoeidheid

 • pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie

 • stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan.

 • krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan

 • slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je vaak wakker door de pijn.

 • stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:
  ⋅ angsten
  ⋅ depressieve gevoelens
  ⋅ concentratieproblemen
  ⋅ vergeetachtigheid
  ⋅ moeite hebben om beslissingen nemen

Om je ondanks fibromyalgie toch wat beter te voelen en klachten te laten afnemen is het goed regelmatig te bewegen en te zorgen voor meer rust en ontspanning. Yoga is daar heel geschikt voor.

Met Yin Yoga richten we ons op het bindweefsel en door eenvoudige houdingen aan te nemen eventueel ondersteund met dekens en kussens kunnen we voor meer ruimte in het weefsel gaan zorgen. Daardoor zal het gevoel van stijfheid kunnen verbeteren. Spierspanning wordt in deze houdingen zoveel mogelijk losgelaten. Tijdens het deel van de Yoga Nidra gaan we het lichaam en de geest zoveel tot rust brengen dat slaapproblemen ook zullen verminderen. Afhankelijk van de groep behoort ook Stoelyoga nog tot de mogelijkheden.

Met Yoga wordt ook de geest gekalmeerd dus stress zal daardoor afnemen en we leren beter om te gaan met de strubbelingen van het dagelijks leven.

Onderzoek heeft uitgewezen dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij fibromyalgie dus daar gaan we zeker niet aan voorbij.

Hier lees je binnenkort wanneer de volgende cursus start.

Meld je hier aan voor de cursus

 

 

FeelGood Yoga en Massage

Margot van Ramesdonk

Hoofddorp

info@feelgood-yoga-massage.com

 • Facebook Social Icon

c 2019 FeelGood Yoga en Massage

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Twitter Icon